Geçtiğimiz hafta, Türkiye-AB ilişkilerinde öne çıkan haberler şu şekilde:
İstanbul’daki Terör Saldırısına İlişkin AB’den Açıklamalar
12 Ocak 2016 tarihinde İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen terör saldırısı AB gündeminde geniş yer tutu. Ortak yazılı açıklamada AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından Türkiye’nin bir kez daha maruz kaldığı terör saldırısı kınandı. Ortak açıklamada, 29 Kasım 2015 tarihli Türkiye-AB Zirvesi’nin önceliklerinden biri olan terörizmle mücadele konusunda, AB’nin Türkiye’nin yanında olduğu mesajı verildi. İki yetkili ayrıca uluslararası hukuk zemininde insan hakları ilkesinin benimsenmesi için iki tarafın ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
AP Başkanı Martin Schulz saldırıya ilişkin açıklamasında Paris’ten İstanbul’a, ABD’den Mısır’a uzanan terör saldırılarının küresel bir felaket gibi yayıldığını ve ortak çabalarının herkesin güvenliğini sağlama temelinde bu felaketi ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul’daki saldırılarda hayatını kaybeden Alman vatandaşlarının ailelerine başsağlığı diledi ve açıklamasında saldırıyı, özgürlüğe karşı yapılmış bir hareket olarak yorumladığını ifade etti.
İstanbul’daki saldırılara ilişkin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise açıklamasında, hayatlarını kaybeden vatandaşların ailelerine başsağlığı dilerken, tüm NATO üyelerinin terörizme karşı ortak duruş sergilediğini hatırlattı.
KİK Üyeleri Cumhurbaşkanı ile Bir Araya Geldi
Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) üyesi kuruluşların temsilcileri 13 Ocak 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlandı. Toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da katılırken, görüşmeler basına kapalı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, görüşmelerde 2016 yılında yapılması planlanan çalışmaların üzerinden geçildiğini ve çalışmalar hakkında Cumhurbaşkanı’ndan görüş alındığını belirtti.
Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmeye ayrıca Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Yağız Eyüboğlu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreteri Hikmet Yavuz Yiğit katıldı.
AB Bakanı Bozkır’ın Brüksel Ziyareti
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır 15 Ocak 2016 tarihinde AB yetkilileriyle Brüksel’e bir araya geldi. Bakan Bozkır Brüksel ziyareti kapsamında Avrupa Komisyonun Enerji Birliğinden Sorumlusu Başkan Yardımcısı Maroš Šefcovic, Dijital Ekonomi ve Toplumdan Sorumlu Üyesi Günther Oettinger ve Ticaretten Sorumlusu Üyesi Cecilia Malmström ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Görüşmeler çerçevesinde enerji faslının müzakerelere açılması çalışmaları ve 28-29 Ocak’ta Türkiye’de gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye-AB Üst Düzey Enerji Diyaloğu toplantısı, Kıbrıs sorunu ve mülteci krizi ele alındı. Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecinin yanı sıra AB ile ABD arasındaki yürütülen TTIP müzakere süreci ile dijital gündem üzerinde sağlanacak olası işbirliği konuları da görüşmeler kapsamında masaya yatırıldı. Bakan Bozkır ayrıca Türkiye’de mart ayında Türkiye-AB Üst Düzeyli Ekonomi Diyaloğu toplantısının yapılacağını açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Türkiye Ziyareti
14-15 Ocak 2016 tarihleri arasında İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi üzerine Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmelerde uluslararası ve bölgesel konular dışında İngiltere-Türkiye ilişkilerinin kapsamlı bir şekilde ele alındığı açıklandı.
Fransa Büyükelçisi AB Bakanı Bozkır Tarafından Kabul Edildi
Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries 12 Ocak 2016 tarihinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır tarafından makamında kabul edildi. Görüşmelerde Türkiye-Fransa ilişkilerinin yanı sıra, Türkiye’nin AB ile yürüttüğü katılım müzakereleri sürecinin mevcut durumu ve mülteci sorunu ele alındı. Büyükelçi Fries açıklamasında mülteci krizinin çözümünde Türkiye’nin rolüne işaret etti ve Türkiye’nin üyelik sürecindeki olumlu seyrin devamını temenni etti.