İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
E-Bülten Kayıt

HAFTANIN HABERİ

Dünya Ekonomik Forumu Dördüncü Sanayi Devrimi Temasıyla Gerçekleşti
HAFTANIN HABERİ

Dünya Ekonomik Forumu Dördüncü Sanayi Devrimi Temasıyla Gerçekleşti

20-23 Ocak 2016 tarihlerinde İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 46’ncı Dünya Ekonomik Forumu 100'den fazla ülkeden devlet ve hükümet başkanları, bakanlar ve uluslararası kuruluş başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Zirve boyunca Davos’ta 300’ün üzerinde panel ve toplantı düzenlendi. Dört gün süren zirvede siyaset ve iş dünyası liderlerinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri, kanaat önderleri de bir araya geldi.

Bu yılki teması “Dördüncü Sanayi Devrimi” olan zirvede 10 yıllar önce başlayan sanayi dönüşümünün, yapay zekâ ve robotlar ile birlikte dijital teknoloji sonucu ortaya çıkan yeni şekli ele alındı. Bu gelişmelerle birlikte dünya ekonomisini etkileyen acil sorunların ele alındığı zirvede mülteci krizi gündemin ön sıralarında yer aldı. Küresel büyüme beklentilerinin düşmesi, gelişen ülkeleri bekleyen ekonomik daralma tehlikesi, hammadde fiyatlarındaki gerilemenin doğurabileceği ekonomik tehlikeler ve dijital teknolojilerdeki ilerlemenin muhtemel sonuçları da Davos'ta ele alınan başlıca konular arasındaydı. Dördüncü sanayi devrimi'nin öncülerinden, Alibaba'nın kurucusu Jack Ma Yun, Facebook Genel Müdürü Sheryl Sandberg, Google'ın ana holdingi Alphabet'in Başkanı Eric Schmidt, Baidu arama motorunun Yönetim Kurulu Başkanı Ya-qin Zang, Japon makine ve elektronik devi Hitachi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hiroaki Nakanishi ve Microsoft'un Genel Müdürü Satya Nadella da Davos Zirvesi’ne katıldı. Davos'a katılan Devlet ve Hükümet Başkanları arasında İngiltere Başbakanı David Cameron ile Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da yer aldı.

Davos'un “Refah Umuduyla Avrupa'ya Göç” konulu açış konuşmasını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un geçen yıl Almanya'ya 1 milyondan fazla mültecinin geldiğini belirterek, savaş mağduru sığınmacıları ülkelerine kabul etmenin beşeri bir sorumluluk olduğunu, bunun elbette bir maddi boyutunun da bulunduğunu ifade etti. Göçün büyüme için fırsatlar yaratacağını belirten Gauck, diğer AB üye ülkelerine Almanya ile yardımlaşmada bulunmaları çağrısında bulundu. 

“Dördüncü sanayi devriminin dönüm noktasında mıyız?” sorusunu soran CEO Marc Benioff dünya toplumları olarak bilinmeyen bir bölgeye girdiklerini belirtti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, dördüncü sanayi devrinin bütün dünyaya ve toplumlara etkisinin olacağına işaret ederek, “bu iyi bir şey mi yoksa kötü mü, yeni imkânlar mı getirecek yoksa eşitsizliği artıracak mı?” sorularını yöneltti. Davos'ta sunulan raporlardan birinde 2020’de 5 milyon kişinin teknolojik değişimler nedeniyle işlerini kaybedeceği belirtildi. Microsoft CEO’su Satya Nadella da iyimserlik ve umutla başlayan dördüncü sanayi devriminin kurbanları da olacağına işaret etti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da aynı kaygıları paylaşarak, bütün potansiyeline rağmen dördüncü sanayi devriminin orta sınıfı ortadan kaldıracağı ve eşitsizlikleri artıracağı endişesini dile getirdi. Sanayi devriminin boyutlarının bireysel düzeyden çıkarak küresel boyutta yayıldığı ve sosyal medyanın da bunun önemli bir parçası olduğunun belirtildiği zirvede, kalbinde teknolojinin bulunduğu sanayi devriminin bir gün insanlığın çöküşüne de sebep olmasından endişe edildiğine dikkat çekildi. Zirvede sanayi devriminin işgücü boyutuna da değinilerek önümüzdeki yıllarda küresel işsiz sayısının 200 milyonu aşmasına yol açacağı tahmin edildiği de ortaya koyuldu.

Uluslararası Kurtarma Grubu CEO’su Davis Miliband Avrupa’da devam eden mülteci akınına atıf yaparak, dijital devrimin insanları bir araya getirmesi gerekirken bazen de kendi içlerine kapanmalarına yol açtığına işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ABD ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlığa değinerek, Ukrayna’ya ilişkin Minsk Anlaşması’nın önümüzdeki dönemde uygulanabilir hale gelebileceğine ve böylelikle Rusya üzerindeki yaptırımların kalkabileceğine inandıklarını belirtti.

IMF Başkanı Christine Lagarde da dijital devrimin kadınların hayatını geliştirdiğini belirerek, dördüncü sanayi devriminde nesnelerin internetinden bahsedilirken “kadına ilişkin internet”ten de bahsedilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dünya Ekonomik Forumu kapsamında "Türkiye’nin Küresel Rolü" başlıklı özel oturumda konuşan Başbakan Prof Dr. Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin terörle mücadelesini değerlendirdi. Davutoğlu, IŞİD ve PKK terörünün Türkiye'yi tehdit ettiğine dikkati çekerek, Türkiye’nin bütün terörist gruplara karşı mücadele verdiğini kaydetti. Türkiye’nin IŞİD'i terörist ilan eden ve 2013'te sınıra yaklaştığında Suriye'de IŞİD'e saldıran ilk ülke olduğunu hatırlatan Davutoğlu, IŞİD ile mücadelede uluslararası uzlaşı, kararlılık ve işbirliği gerektiğini ifade etti. PKK terörüne de değinen Davutoğlu, uluslararası toplumun IŞİD ile mücadelede gösterdiği dayanışmayı, Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde göremediklerini belirtti. Mülteci krizinden de bahseden Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sığınmacılar konusunda farkındalık yarattığını belirterek teşekkürlerini ifade etti ve mültecilere para için değil insani bir görev olarak kapılarını açtıklarını belirtirken, sığınmacı krizinin küresel bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin son 10 yılda çok geliştiğini ve güven kazandığını belirten Davutoğlu, ülkenin bir enerji ve ticaret merkezi haline gelmekte olduğunu ve küresel sermaye açısından çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Diğer Yazılar