İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

TÜRKİYE-AB GÜNDEMİ

Türkiye-AB İlişkilerinde Önemli Gelişmeler
TÜRKİYE-AB GÜNDEMİ

Geçtiğimiz hafta Türkiye-AB gündemindeki önemli haber başlıklarının detayları şu şekilde:

Başbakan Davutoğlu İngiltere’ye Resmi Ziyaret Gerçekleştirdi

Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, 18-19 Ocak 2016 tarihleri arasında İngiltere’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında, çeşitli temaslarda bulunan Başbakan Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya geldi. Görüşmenin öncesinde basına açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Türkiye ile İngiltere arasında işbirliğinin iyi seyirde devam ettiğini belirterek, 2015 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 15 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Kıbrıs sorununun, garantör ülke olarak İngiltere’nin desteğiyle de çözülmesinin önemli olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, İngiltere’nin desteğiyle 2016 yılının, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir başlangıç yılı olarak geçmesini beklediklerini kaydetti.

İngiltere Başbakanı Cameron ise açıklamasında Kilis’teki patlama ve İstanbul’da meydana gelen terör saldırısının ardından taziye mesajlarını iletti ve terörle mücadelede iki ülkenin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

AB Bakanı Volkan Bozkır Strazburg’da Temaslarda Bulundu

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 20 Ocak 2016 tarihinde, resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa’nın Strazburg kentinde resmi ziyaretlerde bulundu. Ziyaret kapsamında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ve Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio ile görüşün Bakan Bozkır, AP Türkiye Dostları Grubu Eş-Başkanları ve üyeleri, Sosyalist Parti Grubu (S&D) Başkanı Gianni Pittella, Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkanı Manfred Weber, AP Türkiye Raportörü Kati Piri ve Muhafazakâr Grubu (ECR) Başkanı Manfred Weber ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. AB Konseyi Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile bir araya gelen Bakan Bozkır, katılım müzakerelerinin Hollanda Dönem Başkanlığı’nda ilerletilmesi, göç, terörle mücadele ve Ada’da devam eden müzakere süreci gibi konuların derinlemesine el alındığını açıkladı.

Başbakan Davutoğlu Almanya’yı Ziyaret Etti

Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 22 Ocak 2016 tarihinde, Almanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Türkiye-Almanya Federal Cumhuriyeti (AFC) Hükümetlerarası İstişareleri’nin ilk toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu, toplantıda ikili ilişkilerin kapsamlı şekilde gözden geçirildiğini belirtti. Başbakan Davutoğlu, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı toplantıda, ekonomik ilişkiler, bölgesel politikalar, göç ve terörizmle mücadele konularında görüş alışverişinde bulunulduğu açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu, terörle mücadelede iki ülkenin iş birliği içinde olduğunu söyledi. Mülteci krizine stratejik bir hamle olarak değil, insani bir durum olarak baktığını belirten Başbakan Davutoğlu, sorunun tek çözüm yolunun Suriye’de kalıcı barışın sağlanmasıyla mümkün olacağını ifade etti. 29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi’nin ilişkilerde yeni döneme girildiğinin kanıtı olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, yılda 2 kez yapılacak Zirve ile hem Türkiye-AB hem de Türkiye-Almanya ilişkilerinin ivme kazacağını kaydetti.

Başbakan Merkel ise konuşmasında, göçmenlerin barınması ve sosyal hayatlarının kolaylaştırılması için AB’nin sağlayacağı 3 milyar avroluk fonun en kısa zamanda hazırlanacağını söyledi ve 18 Şubat 2016 tarihinde yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde konunun netleşeceğini açıkladı. Ege’de yasadışı göçle mücadele için daha güçlü bir işbirliğinin gerekliliğini savunan Merkel, AB’ye gelen mültecilerin sayısını azaltmak için bu alanda ortak çalışılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkçe’nin AB’nin Resmi Dili Olma Tartışmaları Sürüyor

Bu hafta ön plana çıkan gelişmelerden biri de, GKRY Lideri Nikos Anastasiadis Türkçe’nin AB resmi dilleri arasına girmesi için gerekli çalışmaları başlatması oldu.  KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rum Liderin girişiminin geç kalınmış ama iyi niyetli bir adım olduğunu belirtti. Bilindiği gibi, GKRY Türkçe’nin resmi dil olmasını engellemişti. 

Diğer Yazılar