İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB GÜNDEMİ

AB Gündeminde Öne Çıkanlar
AB GÜNDEMİ

  • ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 28 Mart 2016 tarihinde yapılan bir açıklamayla, ABD’nin, AB’deki mültecilere yönelik 18 milyon dolar tutarında ek yardım gerçekleştireceği belirtildi. Üzerinde anlaşmaya varılan bu yardımla birlikte, ABD tarafından geçtiğimiz yıldan bu yana göçmen krizine ayrılan toplam yardımın tutarı 43 milyon dolara ulaşmış olacak. Yardımın büyük bir kısmının BM’nin göç birimlerine aktarılması öngörülüyor. 18 milyon doların kalan bölümü ise Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Teşkilatları Federasyonu’na ve BM’nin diğer birimlerine aktarılacak. 

    ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom, bu kapsamda Yunan Adalarına bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016 tarihinde varılan mülteci uzlaşısının sonuçlarını gözlemek için gerçekleştirdiği ziyarette Higginbottom, Yunanistan tarafından sürdürülen altyapı çalışmalarını ve teknik faaliyetleri değerlendirdi. 

  • 29 Mart 2016 tarihinde AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında, Yunanistan’daki mültecilere yönelik elektrikli ısıtıcı, yatak, çadır, yangın alarmı, yangın söndürücü, battaniye ve yastık yardımı yapıldı. Ulaşım masraflarının Avrupa Komisyonu tarafından karşılandığı yardım paketi kapsamındaki malzemeler İsveç ve Almanya tarafından gönderildi. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz haftalarda da Avusturya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, Litvanya, İspanya, İsveç ve Norveç Yunanistan’a çadır, uyku tulumu, battaniye, ısıtıcı ve su deposu gibi malzemelerden oluşan acil ihtiyaç yardımı göndermişti. 

    Avrupa Komisyonunun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides konuya ilişkin yapılan açıklamada, Yunanistan’ın 2015 yılının Aralık ayında Sivil Koruma Mekanizması’nı başlatmasından bu yana 17 ülkenin yardımıyla 87.000’den fazla yardım malzemesi toplandığını belirterek, yardımda bulunan tüm ülkelere teşekkür etti. Bilindiği üzere, kriz durumlarında Sivil Koruma Mekanizması herhangi bir Üye Devlet veya AB’ye üye olmayan ülkeler tarafından aktif hale getirilebiliyor. Mekanizmanın işlemesinin ardından diğer ülkelerin yardım tekliflerinin koordinasyonu Avrupa Komisyonu tarafından yürütülüyor. 

  • Dört yılık bir aradan sonra, 13’üncü AB-Hindistan Zirvesi, 30 Mart 2016 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. AB heyetinin, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından temsil edildiği zirvede Hindistan heyetinin başkanlığını Başbakan Shri Narendra Modi yaptı. Zirvede öncelikli olarak ticaret ve yatırım, enerji ve iklim değişikliği, su, göç sorunu, dış ilişkiler ve güvenlik politikası konuları ele alındı.

    Liderler önümüzdeki beş yıl için somut bir yol haritası ortaya koyan AB-Hindistan 2020 Gündem Eylemi’ni kabul ettiler. Bu kapsamda taraflarca öncelikli olarak güvenlik ve dış politika (özellikle nükleer yayılmanın önlenmesi ve silahsızlanma girişim hedefleri, korsanla ve terörizmle mücadele) alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi, insan haklarına ilişkin ortak değerlerin teşvik edilmesi ve AB ile Hindistan arasındaki ticari ilişkilerin ve yatırımların artırılması amaçlanıyor. AB-Hindistan Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na ilişkin müzakerelerin canlandırılmasına yönelik girişimlerin yeniden gündeme getirilmesi taraflarca olumlu karşılandı. AB ve Hindistan arasında enerji, çevre, araştırma, bilgi ve iletişim teknolojileri, ulaştırma ve eğitim gibi birçok alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi öngörülüyor.

    Tüm bunların yanı sıra taraflar, AB-Hindistan su ortaklığı ile temiz enerji ve iklim ortaklığı bildirisi yayımladı, göç ve hareketlilik konularına yönelik oluşturulan ortak gündemi onayladı. 

  • Avrupa Komisyonu 2014-2020 döneminde Romanya’daki KOBİ’lere yönelik, 100 milyon avro tutarındaki “KOBİ Girişimi” operasyonel programını 29 Mart 2016 tarihinde kabul etti. Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu tarafından garanti şeklinde sağlanan yatırımın KOBİ’lere yönelik özel sektör yatırımlarına kaldıraç etkisi sayesinde dört katına çıkarak 400 milyon avroya ulaşması bekleniyor. 

    Romanya’ya yönelik KOBİ Girişimi, 2014-2020 dönemi için Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası işbirliğinde AB’de finansal desteğe ihtiyaç duyan KOBİ’lere yönelik girişimlerin dördüncüsünü teşkil ediyor. 

Diğer Yazılar