İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

TÜRKİYE-AB GÜNDEMİ

Türkiye-AB İlişkilerinde Önemli Gelişmeler
TÜRKİYE-AB GÜNDEMİ

Geçtiğimiz hafta Türkiye-AB gündeminde öne çıkan haberler şu şekilde:

AB Bakanı Bozkır AP Başkanı Schulz ile Bir Araya Geldi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 10-12 Mayıs 2016 tarihlerinde Strazburg’da AB kurumları yetkilileriyle bir araya geldi. AP Başkanı Martin Schulz ile resmi bir görüşme gerçekleştiren Bakan Bozkır, görüşmelerde Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisi ve Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin ele alındığını belirtti.    

Bakan Bozkır ayrıca AP Dışişleri Komisyon Başkanı Elmar Brok, EPP (Avrupa Halk Partisi) Grubu Başkanı Manfred Weber, S&D (Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı) Grubu Başkanı Gianni Pittella, ECR (Avrupalı Muhafazakârlar ve Reformcular) Grubu Başkanı Syed Kamall ve EPP Üyesi Anna Maria-Corazza Bildt ile görüştü. Avrupa Konseyi yetkililerinden Konseyin Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’ın yanı sıra Bakan Bozkır, son dönemde ilişkilerde önemli yere sahip olan göç politikası konusunu görüşmek üzere Avrupa Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos ile bir araya geldi. 

AB Bakanı Bozkır, vizesiz Avrupa için Türkiye’nin taleplerini Brüksel’e İletti

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır 12-13 Mayıs 2016 tarihlerinde Brüksel’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Bakan Bozkır, vize serbestisinde gelinen sürecin değerlendirilmesi ve Türkiye’nin taleplerini Brüksel’e iletmek için AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannas Hahn ile bir araya geldi. Görüşmelerden sonra düzenlendiği basın açıklamasında Bakan Bozkır, Türkiye ile müzakereleri süren vizesiz Avrupa sürecinin, Makedonya, Bosna Hersek ve Kosova ile yürütülen anlaşmalar gibi basite indirgenemeyeceğini, Türkiye ile olan anlaşmanın farklı bir proje olduğunu ve 72 kriterin matematiksel bir denklemden öte, siyasi boyutuyla değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirtti. Açıklamasında Bakan Bozkır, AP ve Konseyin ortak bir tutum sergilemesinden yana olduğunu hatırlatırken, Komisyon tarafından 5 kritere yönelik şart koşulmayarak önerilen durum değerlendirmesinin açık bir sonucu olmadığını, aksine AP’nin durumu yanlış değerlendirmesine yol açtığını vurguladı. AP’de tıkanan sürecin, kabul edilemez olduğunu ve AP’nin süreci durdurma hakkının olmadığını belirten Bakan Bozkır, bu noktada yapılması gerekeni, Komisyon ve Genel Kurul nezdinde oluşturulacak bir platformdan geçtiğini belirtti. Ancak Brüksel’deki görüşmelerde Bakan Bozkır, Komisyon Üyesi Hahn tarafından böyle bir mekanizmanın oluşturulamayacağı mesajının verildiğini açıkladı.

Basın açıklamasında Bakan Bozkır, Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılacak bir değişikliğin Türkiye siyasetindeki bir konu olmadığını ve çözümün ancak karşılıklı anlayış ile mümkün olacağını belirtti. Türkiye’nin süreci devam ettirmek istediğini ve Komisyonun yeni bir öneriyi sunması gerektiğini belirten Bakan Bozkır, her ülkenin farklı tabiatı ve kamuoyu olduğunu dolayısıyla, bu konuda kesin bir dille Komisyon-Türkiye arasında yapılacak istişarelerle yeni bir formül aranması gerektiğini ifade etti. Bakan Bozkır, Türkiye’nin mevcut süreçte 5 kriteri değerlendirmek için yeni bir istişare sürecini başlatacağını ve anlaşmanın tüm boyutlarıyla ele alınmasıyla tehlike unsuru olacak durumların aşılması için gayret sarf etmeye devam edeceğini vurguladı. Göç politikası alanında paradigmanın değiştiğini belirten Bakan Bozkır, kritik bir süreçten geçildiğini ve bu durumun üye ülkeler açısından da bir an önce görülmesi gerektiğini vurguladı.  

Bakan Bozkır Brüksel ziyareti kapsamında Brüksel Başbakan Yardımcı, Dışişleri ve Avrupa Bakanı Didier Reynder ile de görüşme gerçekleştirdi. 

Diğer Yazılar