İkili ilişkilerinin 50’nci yılının kutlandığı Zirve’de, bölgesel ve küresel sorunlar ele alındı. Sürdürülebilir büyüme, iklim değişikliği, 2015 sonrası kalkınma gündemi, siber güvenlik, silahların yayılmasının önlenmesi, Doğu Asya Bölgesinin güvenliği ile Mısır, Suriye ve İran’da meydana gelen son gelişmeler zirvenin gündem maddelerini oluşturdu.
Zirvede, liderler iki taraf arasında bilim, teknoloji, araştırma ve eğitim alanlarında işbirliği sağlamaya yönelik kararlar alındı. Nitekim bu kararların hemen ardından, 11 Kasım 2013 tarihinde AB ve Güney Kore arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla eğitim alanında bir anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşma kapsamında, üniversiteler arasında daha fazla öğrenci ve personel değişikliğinin teşvik edilmesi yanında yeterliliklerinin karşılıklı tanınmasını kolaylaştırıcı çalışmaların desteklenmesi sağlanacak.
Ayrıca Koreli araştırmacıların AB’ye gelmelerini kolaylaştıran yeni bir anlaşmanın da yakın bir tarihte imzalanması bekleniyor. Önümüzdeki dönemlerde, iki tarafı ilgilendirebilecek kriz yönetim faaliyetlerinin de gündeme alınacağı açıklandı.
AB’nin resmi istatistik kurumu Eurostat’ın 6 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan son verilerine göre, 2002 ve 2012 yılları arasında, AB’den Güney Kore’ye yapılan ihracat oranı ikiye katlanarak 37.8 milyar avro seviyesine ulaştı. Aynı süre içinde, AB’nin Güney Kore’den ithalatı 24.7 milyar avro tutarından 38 milyar avro seviyesine yükseldi. AB ve Güney Kore arasındaki serbest ticaret anlaşmasının 1 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girmesinden itibaren, AB’den Güney Kore’ye yapılan mal ihracatında yüzde 24’lük artış kaydedildi. Buna karşın, AB’nin Güney Kore’den mal ithalatı yüzde 6 oranına düştüğü açıklanıyor. Zirve sırasında, Avrupalı ve Güney Koreli liderler söz konusu serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinin, iki taraf arasındaki ticari ilişkileri olumlu yönde etkilediğini kaydetti.