İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Bu hafta Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin gündeminde 5 Kasım 2013 tarihinde Brüksel’de Türkiye ile AB arasında yapılan Hükümetlerarası Katılım Konferans’ında “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı 22’nci faslın açılması yer aldı.
İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Bu hafta Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin gündeminde 5 Kasım 2013 tarihinde Brüksel’de Türkiye ile AB arasında yapılan Hükümetlerarası Katılım Konferans’ında “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı 22’nci faslın açılması yer aldı. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konferansın ardından yaptığı açıklamada, “gecikmiş bir olumlu adım” olan 22’nci faslın açılmasının, Türkiye’ye çok önemli yansımaları olacağını belirterek, Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir miladın yaşandığını ifade etti. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle ise 22’nci faslın açılmasıyla birlikte Türkiye-AB arasındaki bağlılığın daha da güçlendirilerek iyi ilişkilerin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı ve AB’nin 23 ve 24’üncü fasılların açılmasına ilişkin koşullarını yakın bir süre içerisinde kararlaştırıp bu fasılların çok geçmeden müzakerelere açılmasını umduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle, 7 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen “İstanbul Sözleşmesi’nin 3’üncü Yılında Kadının İnsan Haklarındaki Gelişmeler” konferansına katıldı. Füle, Cumhuriyet’in kurulduğu günden bugüne kadın hakları ve toplumsal cinsiyet konularının Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayarak Türkiye’nin, aile içi şiddetin önüne geçmeye ilişkin Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan ilk ülke olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de, kadınların eğitime erişimi konusunda, 2013 yılında iyi bir ilerleme kaydedildiğini belirten Füle, buna rağmen kız çocuklarının okulu erken bırakma oranının, AB ortalamasından dört kat fazla olmaya devam ettiğini ve AB ortalaması ve uluslararası standartlar göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’de kadınların ulusal ve yerel düzeyde karar alma sürecine katılımının düşük kaldığını belirtti. AB’nin 2020 yılına kadar işgücünde kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması hedefini koyduğuna dikkat çeken Füle, Türkiye’nin de bu hedefi benimsemesi çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta, 31 Ekim tarihinde “Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi” kapsamında, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da katıldığı, “Yerel Yönetimler İçin Avrupa’dan Yenilikçi Uygulamalar Transferi Bölgesel Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştayda, 2007-2013 yılları arasında yenilik transferi projeleri değerlendirildi ve 2014-2020 döneminde eğitim ve gençlik programları kapsamındaki yeni fırsatlara ve Erasmus + programına ilişkin bilgilendirmede bulunuldu.

Son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan öğrenci evleri tartışması AB’de de yankı uyandırdı. Avrupa Komisyonu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada bu meselenin Türk toplumu tarafından çözülmesi gereken bir mesele olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Štefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, söz konusu meselede tercihin öğrenciler ve ailelerde olduğunu ifade ederek, “bildiğimiz kadarıyla bu konuyu düzenleyen bir Avrupa standardı mevcut değil. Üye ülkeler arasında hatta üye ülkelerin içinde dahi farklı uygulamalar söz konusu” dedi.

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Temas Grubu toplantısı, Komite’nin Türk ve AB kanadının eş başkanları Bendevi Palandöken ve Sloven Cveto Stantic yönetiminde 7-8 Kasım tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıya ait detaylı bilgiyi önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız.

Tüm okuyucularımıza iyi hafta sonları diliyoruz.

Diğer Yazılar