İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
26 EKİM-1 KASIM 2013

ON BİR ÜLKENİN DIŞİŞLERİ BAKANI, LONDRA’DA SURİYE’Yİ GÜNDEME ALDI

Aralarında İngiltere, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Katar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bulunduğu Suriye konulu toplantı Londra’da gerçekleştirildi. Toplantıda, Suriye’deki durumun bir an önce barış ortamına çevrilmesi, geçici hükümet sürecinin içeriği, Cenevre-II Konferansı’ndan beklentiler ve Suriye halkının talepleri ön planda yer aldı. 

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, toplantının genel anlamda verimli geçtiği belirtildi. Türkiye olarak üç eylem planı teklifinin sunulduğu açıklandı. Bakan Davutoğlu bu eylemleri “Biri Cenevre Konferansı'na giderken, özellikle Suriye muhalefetiyle birlikte yapılacak çalışmalar; ikincisi Cenevre müzakereleri sürerken yürütülecek ortak faaliyetler; üçüncüsü de Cenevre müzakerelerinin tamamlanıp tam yetkiye sahip bir geçiş hükümetinin kurulmasının ardından bütün siyasi temsilin geçiş hükümetine devredilmesi, Esed ve eli kanlı unsurların sistemin dışında kalması" şeklinde olacağını açıkladı.

Toplantıdan çıkan sonuç bildirgesinde, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki duruma yönelik yakın tarihte aldığı kararlar ve Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların bırakılması konusundaki kararları tekrarlandı. Bildiride, Cenevre-II Konferansı’ndan beklentiler dile getirilirken, siyasi rejimdeki geçişin hızlanmasını öneren 27 Eylül anlaşmasının varlığına ilişkin olumlu mesajlara yer veriliyor.

Cenevre-II Konferansı, Suriye için istenilen sürecin hızlanması yönünde önemli bir buluşma olarak nitelendiriliyor. Bu konuda özellikle konferansın; ordu, güvenlik ve istihbarat servislerinin kontrolünü elinde tutan geçici bir hükümetin kurulması için atılacak kararlara hız vermesi amaçlanıyor. Aynı şekilde ülkede siyasi sürece yönelik demokratik adımlarla oluşturulmuş bir hükümetin varlığına ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.