İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU DANİMARKA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Søvndal, 8 Ekim 2013 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU DANİMARKA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Søvndal, 8 Ekim 2013 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

İki bakanın baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gerek NATO ve AB toplantılarında gerekse son olarak BM toplantısında meslektaşı ile son dönemde sıklıkla bir araya geldiğini kaydederek, Türkiye ile Danimarka arasında düzenli bir görüşme trafiği olduğunu ifade etti.

Son yıllarda Türkiye ile Danimarka arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğine işaret eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ekonomik ilişkilerde sağlanan pozitif ivmenin devam ettirilmesi ve 2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin daha da artırılması bağlamında atılabilecek adımlar üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca, teröre karşı işbirliği konusunda Türkiye ve Danimarka’nın ortak kaygılar çerçevesinde gösterdiği çabaların çok ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin demokratikleşme süreci, son açıklanan demokratikleşme paketi, AB ve çevre bölgedeki ekonomik krizler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Son dönemle AB ile ilişkiler bağlamında yaşanan tıkanıklıkta Danimarka’nın pozitif katkılarının beklendiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Ümit ederiz ki, önümüzdeki aylarda gerek fasılların açılması, gerek vizelerin kaldırılması konusunda Türkiye’nin göstermiş olduğu irade Avrupa Birliği’nde karşılık bulur ve Türkiye-AB ilişkileri yeniden ivme kazanır” dedi.

Davutoğlu basın toplantısında bir Danimarkalı gazetecinin, Türkiye’nin Suriye muhalefetine verdiği aktif destekle ne hedeflediği ve bu desteğin uzun vadede olumsuz geri dönüşünün olup olmayacağına ilişkin sorusunu yanıtladı. Gazetecinin, “Muhalefet derken, El Kaide bağlantılı grupları da kastediyorum” ifadesini kullanması üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Söylediğinizi hemen düzeltmek ihtiyacı hissediyorum. Türkiye, hiçbir şekilde El Kaide'yle bağlantılı herhangi bir gruba destek vermemiştir, sınırlarımızı kullanmalarına da izin vermemiştir. Bu söz konusu değil. Bu konuda bir kara propaganda yapmaya çalışanlar var. Böyle bir imaj oluşturarak, Suriye rejiminin teröre karşı mücadele ettiği kanaati uyandırmak suretiyle kendi baskılarına meşruiyet kazandırma çabası var. Ancak Türkiye, her zaman teröre karşı en kararlı mücadeleyi sürdüren ülkelerin başında gelmiştir ve bu konuda da hiç kimse Türkiye'yi zan altında bırakacak bir ifade kullanamaz.”

Türkiye’nin Suriye muhalefetine destek verirken yalnız hareket etmediğini de vurgulayan Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Grubu’na 114 ülkenin üye olduğunu ve Suriye Ulusal Koalisyonu’nu Suriye halkının tek temsilcisi kabul eden BM Genel Kurulu kararına da 138 ülkenin onay verdiğini ve koalisyona, AB ülkelerinin, ABD’nin, Arap ülkelerinin hemen hemen tümünün ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da destek verdiğini hatırlattı.

Danimarka'nın, başta Mısır olmak üzere, Ortadoğu’daki demokratikleşme çabalarına verdiği destek için de teşekkür eden Davutoğlu, Mısır’daki gelişmelere ilişkin duyduğu kaygı bağlamında Türkiye’ye en yakın tutum sergileyen ülkelerden birinin Danimarka olduğunu vurguladı. Davutoğlu, “Biz Ortadoğu’daki bütün halkların Avrupa’da olduğu gibi en üst demokratik standartları hak ettiğine inanıyoruz ve ümit ederiz ki Ortadoğu’da da serbest ve şeffaf seçimlerin, insan hak ve özgürlüklerinin bütün kapsamıyla uygulandığı ve Ortadoğu ile Avrupa arasında gerçek bir kültürel köprünün oluştuğu günleri hep beraber görürüz” dedi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Søvndal da Türkiye ile birçok ortak gündemleri olduğunu belirtti. Danimarka’da 60 bin Türk vatandaşının yaşadığını ifade eden konuk dışişleri bakanı, çok sayıda Danimarka vatandaşının da tatil için her yıl Türkiye’ye geldiğini hatırlattı.

Suriye’deki gelişmelere de değinen Søvndal, 2,5 yıldır çok sayıda kişinin öldüğüne, evlerini terk ettiğine ve ülke içinde de pek çok insanın mülteci konumuna düştüğüne tanık olduklarını söyledi. Søvndal “Bu konuda Türkiye’nin büyük bir yük aldığını biliyoruz ve bunu takdir ediyoruz” dedi. Danimarka’nın mülteciler konusunda hem Türkiye hem de diğer komşu ülkelere destek verdiğini de belirten Søvndal, sorunun siyasi şekilde çözüme kavuşturulmasını ümit ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin son dönemde gösterdiği ilerlemelere de dikkati çeken konuk bakan, Türkiye’nin gösterdiği ekonomik performansın yanı sıra reform programında da oldukça ilerlediğini ifade etti. Türkiye’yi bu konuda cesur olmaya davet eden Søvndal, ifade özgürlüğü ve azınlık hakları gibi konuların önemine işaret etti. Søvndal, “Bizim burada dışarıdan yapabileceğimiz şey, aynı gündemi zorlamak olabilir. Bloke edilen daha fazla sayıda faslın açılmasını istiyoruz. 22’inci fasıl şu anda gündemde. 23’üncü ve 24’üncü fasılların da açılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Kıbrıs konusunun da görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Villy Søvndal, “Tango yapmak için iki kişi gerekir, bir taraf bunu tek başına yapamaz. Ancak bu soruna bir şekilde çözüm bulunabilirse Türkiye’nin AB’ye yaklaşmak için daha büyük adımlar atmasını engelleyecek nedenler bulmanın da zorlaşacağına inanıyorum. Türkiye’nin adım atmamasının nedeni bu değil ancak bunun attığınız adımlar üzerinde yan etkisi oluyor” dedi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Søvndal Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin soru üzerine, Türkiye’yi AB’ye yaklaştırmanın önemli olduğunu çünkü Türkiye’nin son derece hızlı ekonomik büyüme sergilediğini, Avrupa ve Asya arasında köprü niteliği taşıdığını ve bölgesel gelişmelerde merkezi rol oynadığını söyledi.

AB sürecine ilişkin bir zaman çizelgesi veremeyeceğini ifade eden Søvndal, “Türk hükümeti reform gündeminde cesur davranırsa ve Kıbrıs sorununu çözmek mümkün olursa bu yoldaki bazı zorluklar aşılmış olur” dedi. Avrupa’nın da fasıllar üzerindeki engellemeleri kaldırması gerektiğine vurgu yapan Søvndal, “Önemli olan Avrupa’da Türkiye’yi AB’ye mümkün olduğunca yaklaştırmaya çalışan ülkeler var” ifadesini kullandı.

Diğer Yazılar