AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde 10’uncu Yalta Avrupa Stratejisi (YES) toplantısında Türkiye’yi temsil etti. Yalta’daki tarihi Livadiya Sarayı’ndaki, “Değişen Dünyada Değişen Ukrayna: Başarının Unsurları” başlığı altında gerçekleşen 10’uncu YES’e, 20 ülkeden 250’nin üzerinde siyaset, iş, toplum ve medya temsilcisi iştirak etti.
“Avrupa: Hedefi Bilinmeyen” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada Egemen Bağış, 1959’dan bu yana bekletilen Türkiye’nin aslında yaşadığı sıkıntıların Türkiye’den çok Avrupa’ya zarar verdiğini anlattı. Avrupa’nın kendi ayağına kurşun sıktığını ve kendi çıkarlarını maalesef ötelediğini ifade eden Bağış, Türkiye’nin AB’den alacağından çok vereceği olduğunu ve Avrupa’ya yük olmaya değil yük almaya gittiklerini söyledi.
Uzun vadede Türkiye’nin kendi içinde de Avrupa’ya bakışın değiştiğini belirten Bağış, en önemli değeri demokrasi olan AB’nin, Mısır’da tecavüze uğrayan bir demokrasi konusunda bu kadar sessiz kalmasının, Suriye ile ilgili yaşanan tartışmalarda uluslararası bir aktör olarak ortaya çıkmamasının dünyanın geri kalan coğrafyalarında AB’nin kredibilitesinin güvenirliğine çok ciddi zarar verdiğini ifade etti.
Avrupa’nın Türkiye’ye önyargılı yaklaştığını dile getiren Egemen Bağış, “Asya ile Avrupa’yı birleştiren İstanbul’un olimpiyatları alamamasının arkasındaki sebep önyargılardır. Bu önyargıları aynı şekilde AB sürecimizde de görmekteyiz.” dedi. (http://egemenbagis.com)
Bağış’ın konuşmasında, AB’nin Türkiye’ye karşı önyargılı tutumunu değiştirmemesi halinde, Türkiye’nin AB’ye hiçbir zaman üye olmama olasılığının bulunduğunu ve Türkiye’nin de Norveç gibi AB pazarına erişimi olan, ancak üye olmayan bir ülke olabileceğini ifade etmesi dış ve iç basında geniş yer buldu. Bağış, AB’ye katılımın Türkiye’nin hedefi olmaya devam ettiğini ekledi ve AB’yi en iyi yaptığı şeyi yapmaya, yani büyümeye ve önyargıları bir tarafa atarak, Türkiye ve Ukrayna gibi genç ve dinamik ülkeleri kabul etmeye çağırdı.