Bu hafta Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini ele alan bir dizi ziyaret gerçekleştirildi. Türkiye gündeminde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, 16 Eylül tarihinde Paris’te Suriye krizine diplomatik çözüm bulma çabaları kapsamında gerçekleştirilen, üç Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa) ve Türkiye’den oluşan P3+1 toplantısına katılması öne çıktı. BM Güvenlik Konseyi’nde sergileyecekleri tutum ve hazırlanacak karar tasarısını görüşen ABD, İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Suriye sorununa ilişkin kilit önemine vurgu yaptılar.
DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU SURİYE KRİZİ KONUSUNDA PARİS’TE TEMASLARDA BULUNDU
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son günlerin ana gündem maddesini oluşturan Suriye krizine olası askeri müdahale ile soruna diplomatik çözüm bulma çabaları kapsamında görüşmelerde bulunmak amacıyla 16 Eylül tarihinde Paris’e giderek bir dizi temasta bulundu.
FİNLANDİYA DIŞİŞLERİ BAKANI ERKKI TUOMIOJA TÜRKİYE’YE RESMİ BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ
Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine 18 Eylül 2013 tarihinde Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki ülke Dışişleri Bakanları arasında yapılan resmi görüşmelerde, başta Türkiye-Finlandiya ikili ilişkileri olmak üzere, Türkiye’nin AB üyelik süreci, Avrupa’daki mevcut ekonomik kriz ve Kıbrıs konuları gündem maddelerini oluşturdu.
TÜRKİYE VE ABD ARASINDA OLASI BİR STA İÇİN ALT YAPI ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 16-17 Eylül 2013 tarihleri arasında ABD’ye gerçekleştirdiği resmi temaslarında, ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman ve ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile bir araya gelerek, Türkiye ve ABD arasında olası bir STA’nın ilk adımlarının atıldığını açıkladı. Çağlayan, genel olarak iki tarafın da beklentilerinin ön plana alındığı bir çalışma programı üzerinde uzlaşmaya gidildiği sinyalini verdi.
Suriye’de 21 Ağustos 2013 tarihinde meydana gelen olayları araştıran BM denetçilerinin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda, sarin gazı kullanıldığına dair ikna edici kanıtlar bulunduğunun teyit edilmesinin ardından AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton 17 Eylül 2013 tarihinde bir açıklama yayınladı.
BANKACILIK BİRLİĞİ’NE YÖNELİK TEK DENETİM MEKANİZMASI AP’DE KABUL EDİLDİ
AP Bankacılık Birliği’nin sağlanmasına yönelik Tek Denetim Mekanizması’nı 12 Eylül 2013 tarihinde kabul etti. Bundan sonra dikkatler, Avrupa ortak banka kurtarma ve çözümleme çerçevesinden bankacılık birliğinin bir bileşeni olan ve bankaların borçlarının tavsiyesi için yeniden yapılandırılmasına yönelik ortak bir çerçeve oluşturulmasını öngören mekanizmayı içeren Tek Banka Çözümleme Mekanizması üzerinde yoğunlaşacak.
GÜNDEMDEN KISA KISA...