Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile Ortaklık Anlaşması’nı (Ankara Anlaşması) 12 Eylül 1963 tarihinde imzalayışının ardından 50 yıl geçti. Konu ile ilgili İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) olarak bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde yaşanan tıkanıklığın giderilmesi ve sorunların çözüme ulaştırılması gerektiğine dikkat çekilerek, AB müzakerelerinin canlandırılmasında, AB’nin tutumunun ve iradesinin yanında, Türkiye’nin tavrı ve kararlılığının da etkili bir rol oynadığı belirtildi. Ayrıca, AB sürecinin Türkiye için devam eden önemine binaen, siyasi reformlar, teknik mevzuat uyumu ve diploması alanında gerekli adımların atılması gerektiği vurgulandı.
İKV, İSO ile birlikte AB ve ABD arasında görüşmelerine başlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakereleri ve Türkiye’ye etkileri konulu bir seminer düzenledi.
ANKARA ANLAŞMASI’NIN 50’NCİ YILDÖNÜMÜ İLE İLGİLİ İKV AÇIKLAMASI
Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile Ortaklık Anlaşması’nı (Ankara Anlaşması) 12 Eylül 1963 tarihinde imzalayışından bu yana 50 yıl geçmiştir. Bu süre zarfında 1970 tarihli Katma Protokol ile Ortaklığın geçiş koşulları belirlenmiş, 1995 itibarıyla ortaklığın son aşaması olan Gümrük Birliği’ne geçilmiş ve 1999 Helsinki Zirvesi ile Türkiye AB üyeliğine aday olmuştur.
AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ LİTVANYA’YA RESMİ ZİYARETTE BULUNDU
AB Konseyi Dönem Başkanlığı vesilesiyle 10-12 Eylül 2013 tarihleri arasında AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Litvanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
G-20 Zirvesi, 5-6 Eylül tarihlerinde Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirildi. Zirvede, başta aktif büyüme politikası, küresel mali politikalara yönelik daha ciddi denetimler ve vergi cennetleriyle mücadele olmak üzere ekonomik konuların yanı sıra resmî gündemde olmayan Suriye konusu da görüşüldü.
AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI BARROSO “BİRLİĞİN DURUMU” KONULU KONUŞMASINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, yeni yasama yılının başlangıcı vesilesiyle 11 Eylül 2013 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’na hitaben “Birliğin Durumu” (State of Union) konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Mayıs 2014’teki AP seçimlerinden önceki son “Birliğin Durumu” konuşmasında, Barroso beş yıl önce dünyayı etkisi altına alan mali krizin eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik krize evirildiğini ve AB vatandaşlarının çoğu için sosyal bir kriz olarak kendini hissettirdiğini; hükümetler üzerindeki borç yükünü artırdığını kaydetti.
GÜNDEMDEN KISA KISA...