Avrupa Birliği Konseyi’nde varılan anlaşmaya göre Sırbistan’ın olumlu ve yapıcı tavırları, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Belçika tarafından titizlikle hazırlanan “uzlaşma” ile ödüllendirildi.
27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin Dışişleri Bakanı ve temsilcilerinin 25 Ekim 2010 tarihinde Lüksemburg’da bir araya geldiği Avrupa Birliği Konsey’inde Sırbistan için müzakerelerin yolu tekrar açılırken, Sırbistan’ın üyelik başvurusu Konsey tarafından Avrupa Komisyonu’na, konu hakkında görüş bildirmesi için gönderildi. Avrupa Komisyonu tarafından, Sırbistan’ın resmen aday ülke olarak ilan edilebilmesi için yapılacak çalışmaların 12–18 ay kadar sürebileceği belirtildi. Komisyon’un olumlu görüş bildirmesi halinde ise Sırbistan’ın en erken Aralık 2011’de aday ülke statüsü kazanabileceği ifade edildi. Toplantıda, Sırbistan’ın, Kosova sorununun çözümü için şiddete yanaşmayan tavrı takdir edildi. Ayrıca, Avrupa Birliği, Sırbistan’ın Kosova’nın geleceği hakkında görüşmelerin sürdürülmesi talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu önerisini geçen ay geri çekerek Kosova’nın nihai statüsüne ilişkin yasal süreci sona erdirmesini memnuniyetle karşılamıştı.
Toplantıda, Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliği için eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ile tam anlamıyla işbirliği içinde olmasının üyelik sürecinde hayati önem taşıdığı da belirtildi. Daha önce savaş suçlusu olarak aranan, Sırbistan’ın önde gelen eski askeri liderleri Ratko Mladiç ve Goran Haciç’in yakalanıp teslim edilmesi istemi nedeniyle Sırbistan’ın üyelik süreci durdurulmuştu. Belgrad şimdi Brüksel ile Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyesi olma yolunda ilerlemesinin tek şartı olarak Mladiç’in yakalanması konusunda bir uzlaşmaya vardı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal’ın açıklamaları bu uzlaşı kararını koşulsuz destekler nitelikteydi. Sırbistan’ın adaylık kararının oybirliği ile alınacağına işaret edilirken Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Hollanda’ya, Sırbistan’ın adaylığı konusunda veto hakkı verdiklerini de kamuoyuna duyurdular.
13–22 Temmuz 1995’te 400 Hollandalı askerden oluşan Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından korunan Srebrenitsa kasabasında 12 bin kadar Boşnak erkek ve erkek çocuk, Sırp General Ratko Mladiç liderliğinde katledilmişti. Bu olay karşısında suçlu bulunan Hollandalı Barış Gücü askerleri nedeniyle Hollanda Başbakanı Wim Kok istifa etmişti. Şubat 2007 tarihinde Uluslararası Adalet Divanı’nın Srebrenitsa katliamını “soykırım” olarak tanımasının ardından 10 Mart 2010 tarihinde Sırbistan Meclisi özür dilemişti.