Geçtiğimiz hafta, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) gündeminde AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Strazburg temasları vardı. 21 Kasım 2012 tarihinde, Strazburg ziyareti kapsamında Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle ve birçok Avrupa Parlamentosu üyesi ile bir araya gelen AB Bakanı Bağış, Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile vize yol haritası konusunda bir görüşme gerçekleştirdi. Malmström, Bağış’a vize serbestisine yönelik yol haritası üzerinde müzakerelerin son safhada olduğunu belirterek, yol haritasının birkaç hafta içerisinde Türk makamlarıyla paylaşılacağı haberini verdi.
Komisyon’un 2012 Türkiye İlerleme Raporu’nu açıklamasından sonra gerçekleştirdikleri ilk görüşme olması bakımından önem taşıyan Füle- Bağış görüşmesinde ise, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerindeki mevcut durum, vize sorunu ve Pozitif Gündem konuları ele alındı. Türkiye-AB ilişkilerinin önemine dikkat çeken Füle, katılım müzakerelerinde yeni bir ivmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. AB ve Türkiye’nin üzerine düşenleri yapması halinde 2013 yılının katılım müzakereleri bakımından umut vadeden bir yıl olabileceğine değinen Füle, 17 Mayıs 2012 tarihinde başlatılan Pozitif Gündem’in de ilk sonuçlarını vermeye başladığını belirtti. Füle, vize serbestisine yönelik yol haritasının da Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasına paralel olarak Türkiye’ye iletileceğini kaydetti.
AB gündeminde ise, 2014-2020 mali dönemi Çok Yıllık Mali Çerçevesi tartışmaları vardı. Zorlu tartışmalara sahne olan bütçe görüşmelerinde bu kez de bu gelenek bozulmadı. 22-23 Kasım 2012’de Birliğin 2014-2020 Çok Yıllık Mali Çerçevesi’ni görüşmek üzere bir araya gelen AB Devlet ve Hükümet Başkanları AB’nin bir sonraki mali dönemi bütçesi üzerinde anlaşmaya varamadı. İngiltere, Hollanda ve İsveç’in bütçede milyarlarca avroluk kesintiye gidilmesi talepleri, bütçeden net pay alan 17 devlet tarafından kabul görmedi.
Gerek AB, gerekse Türkiye’yi ilgilendiren bir diğer önemli gelişme ise Gazze’de ilan edilen ateşkes oldu. Gazze'de ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılayan ve ateşkesin uygulanmasının önemine değinen AB adına ortak açıklamada bulunan, Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Filistin ve İsrail’in birlikte barış ve güvenlik içinde yaşayabildiği iki devletli bir çözüm doğrultusunda acil olarak adım atılması gerektiğini ifade ederken, AB’nin bu doğrultudaki çabalara destek vermeye devam edeceğini belirttiler.
25 Kasım 2012 Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak kutlandı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton yaptığı açıklamada, şiddet ve istismarın her gün farklı sosyal çevrelerden gelen kadınları etkilediğini, şiddetin hiçbir coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik ya da eğitsel sınır tanımadığını, kadına yönelik şiddetin günümüzdeki en yaygın insan hakları ihlali olduğunu dile getirdi. AB’nin bu alandaki çalışmalara öncülük etme konusunda, cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesini AB'nin insan hakları stratejisinin kilit unsurlarından biri haline getirdiklerini ifade eden Ashton, son olarak, kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasının BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun Mart 2013'te gerçekleştirilecek 57’nci oturumunun teması olduğunu vurguladı.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.