İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
10-16 OCAK 2012

PORTEKİZ VE İRLANDA İÇİN 3 MİLYAR AVRO’LUK TAHVİL

Avrupa Komisyonu tarafından yönetilen Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (European Financial Stability Mechanism- EFSM) kapsamında, geliri Portekiz ve İrlanda’nın borcu için kullanılmak üzere 30 yıl vadeli olarak 3 Milyar Avro’luk tahvil çıkartıldı. AAA kredi notuna sahip olan EFSM’nin çıkarttığı tahvilin geliri iki ülke arasında eşit olarak paylaştırılacak. Komisyon tarafından yapılan açıklamaya göre uzun vadeli borçlar bu ülkelerin kredileri geri ödemek için daha fazla zamanları olduğu anlamına geliyor. Ayrıca bu uzun vadeli fon, Portekiz ve İrlanda’nın borçlarının sürdürebilirliğini sağlayacak ve bu iki ülkede uzun vadedeki ekonomik görünümü iyileştirecek. Bu yeni gösterge tahvil, AB tarafından çıkartılan ilk 30 yıllık tahvil olması sebebiyle önem taşıyor.

Bu uzun vadeli tahviller için yatırım talebinin büyük kısmı Avrupa Birliği içerisinden geldi. Almanya tahvillerin yüzde 70’ini alırken, tahvillerin yüzde 13’ünü Birleşik Krallık,  yüzde 8’ini Benelüks ülkeleri ve yüzde 4’ünü de İsviçre aldı.

Yatırımcıların yüzde 92’sini sigorta ve emeklilik fonları ile varlık yöneticileri oluştururken, yüzde 8’sini ise bankalar oluşturdu.

Ödemeler Portekiz ve İrlanda’ya 16 Ocak 2012 itibariyle yapılacak.  AB, 2012 yılında bu iki ülke için EFSM kapsamında toplam 12,5 Milyar Avro’lun tahvil çıkartmayı planlıyor. Buna ek olarak daha küçük miktarlar Makro-Finansal Yardım ve Ödemeler Dengesi Fonu çerçevesinde sağlanabilecek.

Belçika’nın kemer sıkma paketi Avrupa Komisyonu tarafından olumlu karşılandı

Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Belçika’da oluşturulan yeni koalisyon hükümetinin açıkladığı kemer sıkma paketini olumlu karşıladığını belirtti. Kemer sıkma önlemleri arasında işsizlik maaşlarında ileriye dönük kesintiler, kamu sektörünün harcamalarının kontrol altına alınarak daha yatay hale getirilmesi ve emekli ödemelerinde maaş sistemine zarar vermeden reform yapılması önemli yer tutuyor.

Ekonomi Bakanı Steven Vanackere, 9 Ocak’ta yaptığı açıklamada, ülke olarak gelir araçları ve harcama kalemlerinde çok ihtiyatlı olmaları gerektiğini vurguladı. Paket uyarınca; 2009’da yüzde 5,8 ve 2011’de yüzde 3,6 olan bütçe açığının GSYİH’e oranının 2012 yılı sonu itibariyle yüzde 2,8’e çekilmesi planlanıyor. Ancak Komisyon’a göre bu oranın Avrupa Birliği standartları olan yüzde 3’ün üzerine çıkarak 3,25 olması öngörülüyor.

Komisyon’un 5 AB üyesi ülkenin –Belçika, GKRY, Malta, Macaristan ve Polonya- bütçe açıklarının GSYİH’ye oranının yüzde 3 seviyesinin altında kalması için gerekli önlemleri içeren bir çalışmayı açıklaması bekleniyor. Söz konusu ülkelerde 2012 yılı verilerinde istenilen hedefin üstünde bir oran çıkması durumunda Komisyon’un ekonomik yaptırımlar uygulaması da ihtimaller arasında bulunuyor.