LİBYA VE İSVİÇRE ARASINDA YAŞANAN VİZE KRİZİ SCHENGEN ÜLKELERİNE DE SIÇRADI
Libya, İsviçre ile uzun süredir yaşadığı sorunların etkisiyle, Schengen üyesi ülkelerin vatandaşlarına artık vize verilmeyeceğini ve daha önceden verilmiş olan vizelerin de iptal edildiğini ilan etti.
Libya ile İsviçre arasındaki kriz 2008 yılının Temmuz ayında patlak vermişti. Muammer Kaddafi’nin oğlu Hannibal ve eşi, 2008 yılında İsviçre’de iki çalışana kötü muamele ettikleri gerekçesiyle tutuklanmıştı. Bu olayın ardından Libya da İsviçreli iki iş adamını vize kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle tutuklamıştı. Karşılıklı gelişen bu süreç gerilimi bu noktaya taşıdı. Daha sonra Libya bunlarla da yetinmeyip İsviçre’deki hesaplarında bulunan
5 milyar avroyu geri çekti ve bu ülkeye petrol satımını da durdurdu.
İsviçreli işadamlarının Libya’daki tutukluluk halleri devam ediyor. İsviçre de tüm bunlara karşılık 2009 yılında Muammer Kaddafi’nin de içinde yer aldığı 188 Libyalı’ya vize yasağı getiren bir “Kara Liste” hazırladı. İsviçre’nin bu kararı üyesi olduğu Schengen ülkelerinin tamamını etkiliyor. Libya da İsviçre’yi köşeye sıkıştırmak için üye ülkelere vize yasağı getirdiğini ilan etti ve böylece iki ülke arasındaki kriz bütün Avrupa’ya yayılmış oldu. Yetkili kurumların beyanlarına göre Avrupalı vatandaşlara vize yasağı Tripoli havaalanında uygulanmaya başlandı. Aralarında Libya’da uzun yıllardır ticaret yapan bir Maltalı’nın da bulunduğu 8 Malta vatandaşı, Libya’ya sokulmadan ülkelerine geri gönderildi.
İspanyol Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, İsviçre ve Libya arasında, Trablus’un Schengen ülkelerine vize vermeyi askıya almasından kaynaklanan diplomatik krizin etkisini hala sürdürdüğünü ve iki ülkenin dışişleri bakanlarının AB himayesinde 18 Şubat Çarşamba günü Madrid’de bir araya gelmesine rağmen sorunun hala çözülemediğini ifade etti. Moratinos, Micheline Calmy-Rey ve Moussa Koussa arasındaki görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, konuyla ilgili ilerlemeler kaydedildiğini ve bu durumun İsviçre ve Libya otoriteleri arasında yarattığı gerginliği de gizleyemeyeceğini söyledi. Moratinos, iki tarafın da anlaşmazlığa kesin bir çözüm bulmakta kararlı olduğunu sözlerine ekledi. Koussa and Calmy-Rey arasındaki ön müzakere gün sonuna kadar devam etti.
Söz konusu sorun, 22 Şubat Pazartesi günü Brüksel’de, Dışişleri Konseyi gündeminde Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası yüksek Temsilcisi Catherine Ashton başkanlığında ele alınacak. Avrupa Komisyonu, Libya’nın bu kararının 22 Şubat’ta AB Dışişleri Bakanları Toplantısında ele alınacağını duyurmuştu. Ayrıca Libya'nın İsviçre ile arasındaki kriz sonucu bütün kıtayı cezalandıran vize yasağını çok ciddi bir şekilde kınadığını, Libya’nın dengesiz ve tek yanlı yaptırımı karşısında Avrupa’nın da kayıtsız kalamayacağını ve gereken cevabın verileceğini de belirtmişti.