AVRUPA KOMİSYONU’NUN TİCARETTEN SORUMLU ÜYESİ VİETNAM, KAMBOÇYA VE MYANMAR’A ZİYARETTE BULUNDU
Avrupa Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel de Gucht, AB’nin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri ile ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla 17 ve 20 Mart 2014 tarihleri arasında Vietnam, Kamboçya ve Myanmar’a ziyarette bulundu. Vietnam ziyareti kapsamında, Komisyon üyesi Karel de Gucht, Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang ile bir araya geldi. Bu görüşme esnasında liderler, AB ve Vietnam arasında yürütülen serbest ticaret anlaşma (STA) müzakerelerini değerlendirdiler. Bu ziyaretin, AB-Vietnam STA’nın yedinci ve sonuncu müzakere turunun başlamasına denk gelmesiyle birlikte, liderler müzakere turunun açılışında yer aldılar. Yıl sonunda yürürlüğe girmesi beklenen STA ile, taraflar arasında tarife ve tarife dışı birçok engelin kaldırılması öngörülüyor. Söz konusu anlaşma ayrıca, hizmet, yatırım, kamu alımları, fikri mülkiyet hakları sağlık ve bitki sağlığı önlemleri, ticaret önündeki teknik engeller, gümrük ve sürdürülebilir kalkınma gibi birçok alanları da kapsıyor.
Vietnam ziyaretinin ardından Kamboçya’ya geçen Komisyoner Karel de Gucht, Kamboçya Ticaret Bakanı Sun Chanthol ile bir araya geldi. Bilindiği üzere, en az gelişmiş ülkelerden biri konumunda olan Kamboçya, AB’nin “silah dışında her şey” (“Everything but Arms”) düzenlemesinden yararlanıyor. 2013 yılında, taraflar arasındaki mal ticaretinin 2.8 milyar avro değerine ancak ulaşabilmesi, AB ve Kamboçya arasındaki ticari ilişkilerin sınırlı seviyede kalmayı sürdürdüğünün bir göstergesidir. Ziyaret esnasında, öncelikli olarak ülkedeki şeker tarlalarına ilişkin yaşanan toprak kavgaları ve giyim sektöründe çalışan işçilerinin şartları ele alındı.
Myanmar ziyareti kapsamında, Komisyoner Karel de Gucht son olarak Ulusal Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Dr. Kan Zaw ile görüştü. Bu görüşmenin sonucunda, AB ve Myanmar arasında yatırım anlaşmanın müzakere süreci başlatıldı. Söz konusu anlaşma ile özellikle AB yatırımcıların ayrıma ve haksız muameleye karşı korunmalarının sağlanması amaçlanıyor.