YUNANİSTAN REFORM PLANLARINA ONAY
Avro Alanı Maliye Bakanları, Yunanistan tarafından sunulan reform planlarını 24 Şubat 2015 tarihinde onayladı. Reform planlarının onaylanmasının ardından Avrupa Komisyonu, kredi anlaşmasının uzatılması için üye ülkelerdeki onay sürecinin başlatılabileceğini açıkladı.
Bilindiği üzere, 20 Şubat 2015 tarihinde Yunanistan ve Avro Alanı Maliye Bakanları arasında Yunanistan’ın kredi anlaşmasının dört ay uzatılmasına ilişkin uzlaşma sağlanmıştı. Sağlanan uzlaşmanın onaylanması için Yunanistan’ın Avrupa Komisyonu, Avro Alanı Maliye Bakanları Grubu ve IMF’ye detaylı bir reform planı sunması gerekiyordu.
Detayları kamuoyuna açıklanan plan kapsamında öne çıkan tedbirler şu şekilde sıralanıyor:
-Daha adil bir vergi sisteminin kurulması,
-Vergi kaçırma ile etkin mücadele,
-Yolsuzlukla mücadele,
-Yakıt ve tütün kaçakçılığı ile mücadele,
-Toplu sözleşmelere ilişkin reform,
-İnsani krizlerle mücadele için ev garantisi ve sigortasız işsizler için ücretsiz sağlık hizmet sunulması.
Konuyla ilgili açıklama yapan Avro Alanı Maliye Bakanları Grubu Başkanı Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, yeni hükümetin reformlar konusunda ciddi olduğunu; ancak, planın detayları üzerinde anlaşmaya varmanın zaman alacağını kaydetti. Reform planının yeni bir mutabakat zaptı veya yeni bir anlaşma olmadığını kaydeden Dijsselbloem, kredi ertelemesinin detaylarının hazırlanmasının oldukça dikkat isteyen bir konu olduğunu belirtti. Troyka olarak adlandırılan Avro Alanı Maliye Bakanları Grubu, AMB ve IMF’nin reform planını onaylamasını takiben Yunanistan ve Troyka’nın Nisan ayının sonuna kadar reform listesinin detaylarını hazırlaması ve anlaşmanın koşullarına uygulanacak esnekliklere karar vermesi gerekiyor.
Seçim kampanyası döneminde kemer sıkma politikalarına son vereceği ve Troyka ile işbirliğine gitmeyeceği sözünü veren radikal sol parti Syriza’nın Avro Alanı Maliye Bakanları Grubu ile yeni bir reform planı üzerinde anlaşmaya varması parti içinde tepkilere neden oldu. Syriza üyesi AP Parlamenteri Manolis Glezos, anlaşmada ‘Troyka’ yerine ‘kurumlar’; ‘kreditörler’ yerine de ‘ortaklar’ kelimelerinin kullanılmasının içerikte bir değişiklik yaratmadığını söyledi ve Yunan halkının söz konusu anlaşmaya tepki göstermesi gerektiğini belirtti.